Jste si jisti, že váš hromosvod opravdu chrání váš dům


Když vám specializovaná firma zhotoví na domě hromosvod a proběhne jeho kolaudace, můžete se domnívat, že máte na věky vystaráno, a že ať si klidně hrom uhodí do vaší střechy – žádná bouřka vás neohrozí. Jakmile se uzamknete ve svém obýváku, i přesto, že se venku vysloveně „čerti žení“, jdete si klidně zahrát s přáteli Canastu.

Tato idylka však končí ve chvíli, kdy ucítíte kouř a zahlédnete plameny, protože úder blesku zapálil podbití pod střešní krytinou, a oheň se poměrně rychle šíří napříč vašimi domovními krovy.

blesk na nebi

Takovéto scénáře se bohužel stávají, a týká se to hlavně staveb, kde byla podceněna revize hromosvodu. Cena revize hromosvodu nikdy není tak vysoká, jako cena, kterou zaplatíte v případě škody po úderu blesku. Proč se vlastně musí provádět revize hromosvodů v pravidelných intervalech, a proč to rozhodně není zbytečná činnost?

bouřka v přírodě

Revize po úderu blesku – i když máte hromosvod úplně nový, anebo revidovaný před pár týdny, jestliže do něj uhodí blesk, měla by se revize provést co nejdříve znovu. Úder blesku bývá velmi razantní a může hromosvod nevratně poškodit a je pak nutné provést jeho opravu či výměnu. Jinak riskujete, že další úder blesku již poškodí nebo zapálí váš dům.

Revize kvůli povětrnostním vlivům – žádný hromosvod není věčný, na tato zařízení působí koroze a další povětrnostní vlivy, například vítr, dešťové srážky, sníh, krupobití či námraza. To vše může hromosvod poškodit a ten pak vytváří vůči průchodu blesku vyšší odpor, který v exponovaném místě rozžhaví ocelový drát, a snadno tu pak dojde k založení ohniska požáru.

Revize kvůli stavebním pracím – jestliže se na domě provádí nějaké stavební práce, může stavební firma hromosvod poškodit nebo záměrně demontovat, a pokud se zařízení nedá do pořádku, je to, jako kdybyste na domě žádný hromosvod vůbec neměli.